Wat is het verschil tussen RGB en CMYK?

De meeste afbeeldingen bestaan uit pixels, elk opgebouwd uit drie kleuren: rood, groen en blauw (RGB). Door de lichtintensiteit van elke kleur de vergroten, ontstaan fellere kleuren en uiteindelijk wit. Zo krijg je met 100% rood én 100% groen de kleur geel.

Bij het afdrukken van afbeeldingen wordt er niet gewerkt met rood, groen en blauw, maar met de kleuren cyaan, magenta, geel en zwart. Door deze verschillende kleuren inkten te combineren zijn bijna alle kleuren af te drukken.

Voor het afdrukken van een afbeelding moet deze dus worden omgezet van RGB, naar CMYK. Meestal is het kleurverschil wat bij deze conversie optreedt minimaal, maar sommige felle kleuren die wel met RGB te maken zijn, zijn eenvoudigweg niet te creëren met drukinkt. Als je dus een drukwerkbestand aanlevert met RGB kleuren, dan moeten wij deze voor je omzetten naar CMYK, waardoor de kleuren kunnen afwijken. Houd hier rekening mee of zorg ervoor dat je zelf al jouw bestanden omzet naar CMYK om beter te kunnen controleren hoe jouw drukwerk er uit zal komen te zien.

Gelukkig zie je bij de meeste foto’s geen verschil tussen RGB en CMYK.