Hoe gebruik ik zwart in CMYK?

Wat belangrijk is om te weten bij het ontwerpen van drukwerkbestanden, is dat je werkt met inkt… Als je teveel inkt op 1 plek afdrukt zou het kunnen vlekken en als je heel fijn wilt afdrukken is het beter om maar 1 of 2 kleuren inkt te gebruiken, in plaats van alle 4 (cyaan, magenta, geel en zwart).

Om te voorkomen dat inkt zou kunnen uitlopen, raden we je aan om nooit een inktbezetting van 330% te hanteren. Als je bijvoorbeeld een zo donker mogelijk zwart vlak wilt maken in je ontwerp, zou je 100% cyaan, 100% magenta, 100% geel en 100% zwart kunnen gebruiken, alleen is de totale inktbezetting dan 400%, dus veel te hoog en zou het kunnen vlekken. Voor de beste diepe zwart adviseren we je om 91% cyaan, 79& magenta, 62% geel en 98% zwart te gebruiken.

Voor zwarte teksten raden we je aan om alleen zwarte drukinkt te kiezen. Dus 0% cyaan, 0% magenta en 0% geel en alleen 100% zwart. De reden hiervoor is omdat bij het gebruikmaken van meerdere inktkleuren het resultaat net iets minder scherp wordt.