Je kunt de drukwerk-templates downloaden door in te loggen in jouw account en op jouw bestelling te klikken. Je vind de ‘Download template’ knop onder elk onderdeel van jouw bestelling. Hier kun je ook jouw drukwerkbestand aanleveren zodra je die klaar voor productie hebt.
Archieven: FAQs
Wat voor drukwerkbestanden moet ik aanleveren?
We accepteren alleen PDF-bestanden met exact dezelfde afmetingen als de drukwerktemplates die bij jouw bestelling horen. Deze kun je downloaden op de pagina waar je ook jouw drukwerkbestanden kunt aanleveren.
Verder adviseren we je stellig om alleen bestanden aan te leveren die zijn opgemaakt met CMYK-drukkleuren en bij voorkeur met het kleurprofiel ‘U.S. Web Coated (SWOP) v2’. Als er bestanden worden aangeleverd die opgemaakt zijn in RGB, worden deze bestanden automatisch en zonder controle of bevestiging door ons worden omgezet naar CMYK om ze voor productie te kunnen gebruiken. Bij deze conversie kan kleurverschil optreden.
Verder mogen er geen snijtekens of andere template-hulplijnen zichtbaar zijn in het bestand die je aanlevert. Er wordt niet gecontroleerd op de aanwezigheid van hulplijnen en deze zullen dus zichtbaar zijn op jouw geleverde product.
Hoe gebruik ik zwart in CMYK?
Wat belangrijk is om te weten bij het ontwerpen van drukwerkbestanden, is dat je werkt met inkt… Als je teveel inkt op 1 plek afdrukt zou het kunnen vlekken en als je heel fijn wilt afdrukken is het beter om maar 1 of 2 kleuren inkt te gebruiken, in plaats van alle 4 (cyaan, magenta, geel en zwart).
Om te voorkomen dat inkt zou kunnen uitlopen, raden we je aan om nooit een inktbezetting van 330% te hanteren. Als je bijvoorbeeld een zo donker mogelijk zwart vlak wilt maken in je ontwerp, zou je 100% cyaan, 100% magenta, 100% geel en 100% zwart kunnen gebruiken, alleen is de totale inktbezetting dan 400%, dus veel te hoog en zou het kunnen vlekken. Voor de beste diepe zwart adviseren we je om 91% cyaan, 79& magenta, 62% geel en 98% zwart te gebruiken.
Voor zwarte teksten raden we je aan om alleen zwarte drukinkt te kiezen. Dus 0% cyaan, 0% magenta en 0% geel en alleen 100% zwart. De reden hiervoor is omdat bij het gebruikmaken van meerdere inktkleuren het resultaat net iets minder scherp wordt.
Hoe zet ik RGB bestanden om naar CMYK?
Voor het beste resultaat kun je bij het ontwerpen van jouw drukwerkbestanden in bijvoorbeeld Photoshop of Illustrator, werken met alleen CMYK kleuren. Heb je echter een PDF-bestand die is opgebouwd uit RGB-kleuren, dan kun je bijvoorbeeld onderstaand gratis online tool gebruiken om jouw bestand om te zetten naar CMYK. Het CMYK kleur-profiel kun je laten staan op ‘SWOP2006’.
Wat is het verschil tussen RGB en CMYK?
De meeste afbeeldingen bestaan uit pixels, elk opgebouwd uit drie kleuren: rood, groen en blauw (RGB). Door de lichtintensiteit van elke kleur de vergroten, ontstaan fellere kleuren en uiteindelijk wit. Zo krijg je met 100% rood én 100% groen de kleur geel.
Bij het afdrukken van afbeeldingen wordt er niet gewerkt met rood, groen en blauw, maar met de kleuren cyaan, magenta, geel en zwart. Door deze verschillende kleuren inkten te combineren zijn bijna alle kleuren af te drukken.
Voor het afdrukken van een afbeelding moet deze dus worden omgezet van RGB, naar CMYK. Meestal is het kleurverschil wat bij deze conversie optreedt minimaal, maar sommige felle kleuren die wel met RGB te maken zijn, zijn eenvoudigweg niet te creëren met drukinkt. Als je dus een drukwerkbestand aanlevert met RGB kleuren, dan moeten wij deze voor je omzetten naar CMYK, waardoor de kleuren kunnen afwijken. Houd hier rekening mee of zorg ervoor dat je zelf al jouw bestanden omzet naar CMYK om beter te kunnen controleren hoe jouw drukwerk er uit zal komen te zien.
Gelukkig zie je bij de meeste foto’s geen verschil tussen RGB en CMYK.
Video-DVD
Voor de productie van video-dvd’s kun je gratis een productieklare ISO image aanleveren die we 1-op-1 overnemen op jouw dvd.
Tegen meerprijs kun je ook losse video-bestanden aanleveren waar wij dan een werkende video-dvd van maken met autostart (de video(‘s) spelen dan automatisch af wanneer de dvd in de speler wordt geplaatst) of met een eenvoudig menu.
Data-CD’s of data-DVD’s
Voor de productie van data-cd’s of data-dvd’s kun je gratis een productieklare ISO image aanleveren die we 1-op-1 overnemen op jouw cd of dvd.
Tegen meerprijs kun je ook losse bestanden aanleveren die we op jouw cd of dvd voor je plaatsen. Deze bestanden dienen ingepakt tot een ZIP-bestand te worden aangeleverd, welke we dan uitgepakt op jouw cd of dvd zullen plaatsen.
Audio-CD’s
Voor de productie van audio-cd’s kun je gratis een DDP of CUE/BIN image aanleveren. Dat is een exacte digitale kopie van jouw audio-cd die we 1-op-1 kopiëren op jouw cd’s.
Tegen een kleine meerprijs kun je ook kiezen voor het aanleveren van WAV-bestanden waar wij dat een productie-klare master van maken. Jouw bestanden worden dan niet geconverteerd en klinken op de cd exact zoals je deze hebt aangeleverd.
Heb je geen juiste WAV-bestanden, geen probleem, dan kun je ervoor kiezen om alle andere type geluidsbestanden aan te leveren die wij dan voor je omzetten naar het juiste type audio en waar we vervolgens een master van maken.
Hoe zetten wij jouw audio om?
Als je hebt gekozen om geluidsbestanden aan te leveren anders dan 44.1kHz 16bit WAV, dan zetten wij deze voor je om. Dit doen wij met professionele software die ook direct de audio nivelleert en dus de maximale volumes gelijk zet. Zo hoef je je nooit zorgen te maken dat je audio zou gaan ‘clippen’ bij conversie naar een lagere samplefrequentie/bit-diepte. Als je wilt voorkomen dat jouw audio wordt omgezet kun je dit ook zelf doen, klik hier.
Hoe maak ik een ISO-bestand?
De eenvoudigste manier om ISO te maken van jouw CD of DVD is door een fysieke CD of DVD te branden (deze eerst te controleren of deze aan jouw wensen voldoet) en dan met ImgBurn voor Windows deze om te zetten naar een ISO-bestand.
Hier vind je meer uitleg hoe je dat doet, maar het is super eenvoudig.
Ook het maken van een ISO-image op basis van data (voor het maken van een data-CD of data-DVD) of op basis van een VIDEO_TS map (voor het maken van een video-DVD) is heel eenvoudig met ImgBurn.
Op Mac kun je een ISO image voor een data-CD, data-DVD of video-DVD maken met bijvoorbeeld Toast. Je kiest dan onderin beeld voor ‘Disc Image’ onder de tekst ‘Destination’.
Als je zelf een video-DVD hebt gemaakt met bijvoorbeeld DVDStyler, dan kun je deze ook in plaats van te branden als fysieke DVD, direct exporteren naar een ISO-bestand, klaar voor productie. Dit doe je door te kiezen voor de optie ‘create iso image’ zodra je op de ‘Burn’ knop hebt geklikt.