Veelgestelde vragen

 • Hebben jullie een ontwerptool?

  Die hebben we! We hebben een hele mooie ontwerptool ontwikkeld waarmee je zelf eenvoudig jouw CD-opdruk én verpakking mee kunt ontwerpen. Je kunt jouw foto’s plaatsen, teksten toevoegen, symbolen, emoji en andere vormen en nog veel meer.

  Natuurlijk is de tool niet zo geavanceerd als bijvoorbeeld Photoshop of Illustrator, maar wel een stuk eenvoudiger in het gebruik. Het is belangrijk om te weten dat je met onze designtool  jouw ontwerp in 1 keer moet afmaken; je kunt niet een werkbestand bewaren en er in meerdere sessies aan werken.

  Na het plaatsen van jouw bestelling kun je ook drukwerktemplates downloaden met handige hulplijnen en die al exact de juiste afmetingen heeft van het product die je hebt gekozen. Die kun je vervolgens gebruiken als basis in bijvoorbeeld Illustrator of Photoshop om jouw ontwerp op te maken.

  Heb je geen Photoshop of Illustrator? Je kunt ook de online ontwerptool Photopea proberen of een blik werpen op de gratis software Gimp en Inkscape.

 • Kan ik losse geluidsbestanden aanleveren?

  Jazeker, je kunt elk gangbaar type geluidsbestanden aanleveren voor de productie van jouw audio-cd. Je kunt zelfs cd-teksten invullen bij de aanlevering van jouw audio.

  We raden je aan om 44.1khz, 16-bit, stereo WAV-bestanden aan te leveren zodat deze 1-op-1 kunnen worden gebruikt voor de productie van jouw cd’s. Maar ook MP3, FLAC, WMA, AIFF, AIFF, OGG en M4A geluidsbestanden zijn welkom, maar houd er dan rekening mee dat deze automatisch worden omgezet naar 44.1khz, 16-bit audio om er audio-CD’s van te kunnen maken.

  Uiteraard kun je ook zelf een CUE/BIN of DDP image maken van jouw CD en deze aanleveren, dan maken we 1-op-1 kopieën van jouw originele master image.

 • Kan ik een DDP image aanleveren?

  Ja, graag! Als je een zogenaamde DDP master image hebt (dat is een exacte digitale kopie van jouw CD) voor de productie van jouw cd’s, kun je die (ingepakt tot een ZIP-bestand) aanleveren, dan zorgen wij ervoor dat deze 1-op-1 wordt verveelvoudigd.

  Je kunt ook een CUE/BIN image maken en aanleveren, let er wel op dat het een image van een audio-CD is en niet van een data-CD. Om te voorkomen dat er per ongeluk en onbedoeld een data-CD image wordt aangeleverd, accepteren we geen ISO images voor de productie van audio-CD’s (maar wel voor data-CD’s).

 • Wat is het verschil tussen persen en dupliceren?

  CD’s en DVD’s kunnen worden gedupliceerd of geperst. Standaard worden kleine hoeveelheden (tot 300 stuks) gedupliceerd en grotere oplagen geperst.

  Bij duplicatie wordt de audio of data met een laser in de data-laag van de CD ‘gebrand’. Dit gebeurt op een vergelijkbare manier als hoe je thuis CD’s en DVD’s zou kunnen kopiëren, maar dan met grotere en geautomatiseerde machines.

  Bij persingen wordt er eerst een zogenaamde glassmaster gemaakt met de audio of data, welke vervolgens letterlijk wordt geperst in de schijven. Het persen van schijven gaat vele malen sneller en is tevens voordeliger, bij grote aantallen. Echter omdat er startkosten zijn i.v.m. de productie van de glassmaster is het voordeliger om kleine oplagen te dupliceren en grote aantallen te persen.

  Qua kwaliteit is er geen verschil tussen geperste en gedupliceerde CD’s en DVD’s.

 • Maken jullie ook video-dvd's?

  Jazeker. Je kunt kiezen uit DVD5 met ruimte tot 120 minuten video en DVD9 met ruimte tot 240 minuten video. Je kunt zelf een video-DVD maken, compleet met menu en daar een zogenaamde image (een exacte digitale kopie van de DVD) van aanleveren, of los videomateriaal aanleveren zodat wij er een autostart video-DVD van maken, zonder menu.

 • Ondersteunt DVD ook HD-video?

  Video-DVD’s hebben een vaste resolutie van 768 x 576 pixels. Dat is lager dan HD (1920×1090) en 4K (3840×2160). De lager dan tegenwoordig gewende resolutie is helaas simpelweg een beperking van het medium.

  Het is wel mogelijk om HD en zelfs 4K videomateriaal als data te laten plaatsen op een DVD. Dat materiaal is dan in hoge resolutie te bekijken op bijvoorbeeld Mac en Windows computers, maar niet op de meeste standaard video-dvd-spelers.

 • Kan ik jullie telefonisch bereiken?

  Om onze prijzen laag te houden hebben we geen telefonische support-afdeling.

  We hebben er alles aan gedaan om het proces van bestelling, aanlevering tot levering zo duidelijk en eenvoudig mogelijk te maken en op deze pagina vind je antwoorden op vragen die je mogelijk hebt. Je kunt de zoekfunctie bovenaan deze pagina gebruiken om te zoeken naar het antwoord op jouw vraag.

 • Kan ik mijn bestelling ophalen?

  Bestellingen kunnen niet worden opgehaald, we sturen je de bestelling toe met de PostNL pakketdienst.

 • Kan ik mijn bestelling annuleren?

  Je kunt jouw bestelling kosteloos annuleren tot het moment dat de productie is gestart. Als je de productie wilt annuleren kun je dat per email aangeven door te emailen naar

  Zodra je klaar bent met het aanleveren van de master en drukwerkbestanden krijg je de vraag of je klaar bent om de productie te laten starten. Vanaf dat moment is het niet meer mogelijk om kosteloos te annuleren, tenzij we nog niet met de productiewerkzaamheden zijn gestart en dus nog geen productiekosten hebben gemaakt.