Veelgestelde vragen

Algemeen

  • Hebben jullie een ontwerptool?

    Jazeker, je kunt jouw cd-opdruk én verpakking ontwerpen met onze online ontwerptool. Je kunt jouw foto’s plaatsen, teksten toevoegen, symbolen, emoji en andere vormen en nog veel meer. Heb je geen vormgever of ervaring met professionele ontwerpsoftware? Geen probleem, we hebben het zo simpel mogelijk voor je gemaakt.

    Natuurlijk is de tool niet zo geavanceerd als bijvoorbeeld Photoshop, Illustrator of InDesign, maar wel een stuk eenvoudiger in het gebruik. Het is belangrijk om te weten dat je met onze designtool  jouw ontwerp in 1 keer moet afmaken; je kunt niet een werkbestand bewaren en er in meerdere sessies aan werken. Ook kun je geen boekjes van 12 of meer pagina’s ontwerpen, het limiet is momenteel 8 pagina’s.

    Na het plaatsen van jouw bestelling kun je ook drukwerktemplates downloaden met handige hulplijnen en die al exact de juiste afmetingen heeft van het product die je hebt gekozen. Die kun je vervolgens gebruiken als basis in bijvoorbeeld Illustrator of Photoshop om jouw ontwerp op te maken.

    Heb je geen Photoshop of Illustrator? Je kunt ook de online ontwerptool Canva of Photopea proberen of een blik werpen op de gratis software Gimp en Inkscape.

    Hieronder zie je de ontwerptool in actie zodat je een beeld krijgt van de mogelijkheden.

  • Wat is het verschil tussen persen en dupliceren?

    CD’s en DVD’s kunnen worden gedupliceerd of geperst. Standaard worden kleine hoeveelheden (tot 300 stuks) gedupliceerd en grotere oplagen geperst.

    Bij duplicatie wordt de audio of data met een laser in de data-laag van de CD ‘gebrand’. Dit gebeurt op een vergelijkbare manier als hoe je thuis CD’s en DVD’s zou kunnen kopiëren, maar dan met grotere en geautomatiseerde machines.

    Bij persingen wordt er eerst een zogenaamde glassmaster gemaakt met de audio of data, welke vervolgens letterlijk wordt geperst in de schijven. Het persen van schijven gaat vele malen sneller en is tevens voordeliger, bij grote aantallen. Echter omdat er startkosten zijn i.v.m. de productie van de glassmaster is het voordeliger om kleine oplagen te dupliceren en grote aantallen te persen.

    Qua kwaliteit is er geen verschil tussen geperste en gedupliceerde CD’s en DVD’s.

  • Kan ik jullie telefonisch bereiken?

    Om onze prijzen laag te houden hebben we geen telefonische support-afdeling.

    Wel kun je ons eenvoudig een WhatsApp bericht sturen of chatten met Facebook Messenger. Meestal kunnen we je binnen een uur beantwoorden.

    We hebben er alles aan gedaan om het proces van bestelling, aanlevering tot levering zo duidelijk en eenvoudig mogelijk te maken en op deze pagina vind je antwoorden op vragen die je mogelijk hebt. Je kunt de zoekfunctie bovenaan deze pagina gebruiken om te zoeken naar het antwoord op jouw vraag.

  • Kan ik mijn bestelling ophalen?

    Bestellingen kunnen niet worden opgehaald, we sturen je de bestelling toe met de PostNL pakketdienst.

  • Kan ik mijn bestelling annuleren?

    Je kunt jouw bestelling kosteloos annuleren tot het moment dat de productie is gestart. Als je de productie wilt annuleren kun je dat per email aangeven door te emailen naar

    Zodra je klaar bent met het aanleveren van de master en drukwerkbestanden krijg je de vraag of je klaar bent om de productie te laten starten. Vanaf dat moment is het niet meer mogelijk om kosteloos te annuleren, tenzij we nog niet met de productiewerkzaamheden zijn gestart en dus nog geen productiekosten hebben gemaakt.

  • Drukwerk

  • Wat voor drukwerkbestanden moet ik aanleveren?

    We accepteren alleen PDF-bestanden met exact dezelfde afmetingen als de drukwerktemplates die bij jouw bestelling horen. Deze kun je downloaden op de pagina waar je ook jouw drukwerkbestanden kunt aanleveren.

    Verder adviseren we je stellig om alleen bestanden aan te leveren die zijn opgemaakt met CMYK-drukkleuren en bij voorkeur met het kleurprofiel ‘U.S. Web Coated (SWOP) v2’. Als er bestanden worden aangeleverd die opgemaakt zijn in RGB, worden deze bestanden automatisch en zonder controle of bevestiging door ons worden omgezet naar CMYK om ze voor productie te kunnen gebruiken. Bij deze conversie kan kleurverschil optreden.

    Verder mogen er geen snijtekens of andere template-hulplijnen zichtbaar zijn in het bestand die je aanlevert. Er wordt niet gecontroleerd op de aanwezigheid van hulplijnen en deze zullen dus zichtbaar zijn op jouw geleverde product.

  • Waar vind ik de drukwerktemplates?

    Je kunt de drukwerk-templates downloaden door in te loggen in jouw account en op jouw bestelling te klikken. Je vind de ‘Download template’ knop onder elk onderdeel van jouw bestelling. Hier kun je ook jouw drukwerkbestand aanleveren zodra je die klaar voor productie hebt.

  • Wat is het verschil tussen RGB en CMYK?

    De meeste afbeeldingen bestaan uit pixels, elk opgebouwd uit drie kleuren: rood, groen en blauw (RGB). Door de lichtintensiteit van elke kleur de vergroten, ontstaan fellere kleuren en uiteindelijk wit. Zo krijg je met 100% rood én 100% groen de kleur geel.

    Bij het afdrukken van afbeeldingen wordt er niet gewerkt met rood, groen en blauw, maar met de kleuren cyaan, magenta, geel en zwart. Door deze verschillende kleuren inkten te combineren zijn bijna alle kleuren af te drukken.

    Voor het afdrukken van een afbeelding moet deze dus worden omgezet van RGB, naar CMYK. Meestal is het kleurverschil wat bij deze conversie optreedt minimaal, maar sommige felle kleuren die wel met RGB te maken zijn, zijn eenvoudigweg niet te creëren met drukinkt. Als je dus een drukwerkbestand aanlevert met RGB kleuren, dan moeten wij deze voor je omzetten naar CMYK, waardoor de kleuren kunnen afwijken. Houd hier rekening mee of zorg ervoor dat je zelf al jouw bestanden omzet naar CMYK om beter te kunnen controleren hoe jouw drukwerk er uit zal komen te zien.

    Gelukkig zie je bij de meeste foto’s geen verschil tussen RGB en CMYK.

  • Hoe zet ik RGB bestanden om naar CMYK?

    Voor het beste resultaat kun je bij het ontwerpen van jouw drukwerkbestanden in bijvoorbeeld Photoshop of Illustrator, werken met alleen CMYK kleuren. Heb je echter een PDF-bestand die is opgebouwd uit RGB-kleuren, dan kun je bijvoorbeeld onderstaand gratis online tool gebruiken om jouw bestand om te zetten naar CMYK. Het CMYK kleur-profiel kun je laten staan op ‘SWOP2006’.

    PDF to CMYK converter

  • Hoe gebruik ik zwart in CMYK?

    Wat belangrijk is om te weten bij het ontwerpen van drukwerkbestanden, is dat je werkt met inkt… Als je teveel inkt op 1 plek afdrukt zou het kunnen vlekken en als je heel fijn wilt afdrukken is het beter om maar 1 of 2 kleuren inkt te gebruiken, in plaats van alle 4 (cyaan, magenta, geel en zwart).

    Om te voorkomen dat inkt zou kunnen uitlopen, raden we je aan om nooit een inktbezetting van 330% te hanteren. Als je bijvoorbeeld een zo donker mogelijk zwart vlak wilt maken in je ontwerp, zou je 100% cyaan, 100% magenta, 100% geel en 100% zwart kunnen gebruiken, alleen is de totale inktbezetting dan 400%, dus veel te hoog en zou het kunnen vlekken. Voor de beste diepe zwart adviseren we je om 91% cyaan, 79& magenta, 62% geel en 98% zwart te gebruiken.

    Voor zwarte teksten raden we je aan om alleen zwarte drukinkt te kiezen. Dus 0% cyaan, 0% magenta en 0% geel en alleen 100% zwart. De reden hiervoor is omdat bij het gebruikmaken van meerdere inktkleuren het resultaat net iets minder scherp wordt.

  • Audio-CD

  • Kan ik een DDP image aanleveren?

    Ja, graag! Als je een zogenaamde DDP master image hebt (dat is een exacte digitale kopie van jouw CD) voor de productie van jouw cd’s, kun je die (ingepakt tot een ZIP-bestand) aanleveren, dan zorgen wij ervoor dat deze 1-op-1 wordt verveelvoudigd. Je kunt zelf DDP’s maken met bijvoorbeeld de gratis proefversie van de Sonoris DDP Creator. Als je vaker verwacht DDP’s te moeten maken dan kun je die software te kopen voor €249 of de Hofa DDP Creator overwegen, die kost bij Thomann slechts €75.

    Je kunt ook een CUE/BIN image maken en aanleveren, bijvoorbeeld met de gratis software ImgBurn. Let er wel op dat het een image van een audio-CD is en niet van een data-CD. Om te voorkomen dat er per ongeluk en onbedoeld een data-CD image wordt aangeleverd, accepteren we geen ISO images voor de productie van audio-CD’s (maar wel voor data-CD’s).

  • Kan ik losse geluidsbestanden aanleveren?

    Jazeker, je kunt elk gangbaar type geluidsbestanden aanleveren voor de productie van jouw audio-cd. Je kunt zelfs cd-teksten invullen bij de aanlevering van jouw audio.

    We raden je aan om 44.1khz, 16-bit, stereo WAV-bestanden aan te leveren zodat deze 1-op-1 kunnen worden gebruikt voor de productie van jouw cd’s. Maar ook MP3, FLAC, WMA, AIFF, AIFF, OGG en M4A geluidsbestanden zijn welkom, maar houd er dan rekening mee dat deze automatisch worden omgezet naar 44.1khz, 16-bit audio om er audio-CD’s van te kunnen maken. Je kunt ook eerst zelf jouw geluidsbestanden omzetten met gratis software zoals To WAV Converter For Mac, Audacity of websites als audio.online-convert.com/convert-to-wav.

    Uiteraard kun je ook zelf een CUE/BIN of DDP image maken van jouw CD en deze aanleveren (bijvoorbeeld met ImgBurn of de gratis proefversie van de Sonoris DDP Creator), dan maken we 1-op-1 kopieën van jouw originele master image.

  • Hoe zet ik geluidsbestanden om voor CD?

    Voor de beste kwaliteit audio-CD’s hebben we 44.1kHz, 16-bit, stereo WAV-bestanden nodig. Als je ander soort geluidsbestanden hebt dan kun je deze omzetten met gratis software zoals To WAV Converter for Mac of Audacity voor Windows. Maar er zijn ook diverse handige websites die je kunt gebruiken zoals audio.online-convert.com/convert-to-wav.

  • Hoe zet ik audio om naar 44kHz 16bit WAV?

    Voor de productie van audio-CD’s hebben we stereo WAV-bestanden nodig met een samplefrequentie van 44.1kHz en een bitdiepte van 16-bit. Als jouw geluidsbestanden bijvoorbeeld 48kHz of 24-bit zijn, dan kun je deze heel eenvoudig online omzetten, bijvoorbeeld op deze website: audio.online-convert.com/convert-to-wav. Zorg er wel voor dat je na het omzetten je audio afspeelt om te controleren of er bij de conversie niets is misgegaan.

    Uiteraard kun je ook software zoals Audacity gebruiken en deze stappen volgen:

    1. Open het geluidsbestand met Audacity.
    2. Kies linksonder in beeld onder ‘Project Rate (Hz) voor: ‘44100’.
    3. Klik linksboven op File > Export Audio en kies bij ‘File type’ voor ‘WAV (Microsoft) signed 16-bit PCM’.
  • Hoe controleer ik of mijn WAV-bestand 44kHz 16bit is?

    Als je niet zeker weet of jouw geluidsbestand wel 44.1kHz en 16bit is kun je dit controleren op een van de volgende manieren:

    • Op Windows kun je in de Verkenner het bestand aanklikken met de rechter muisknop en op ‘Properties’ klikken. Je vind je informatie onder ‘Audio Format’.
    • Op Mac kun je in de Finder het bestand aanklikken met de rechter muisknop en op ‘Get Info’ klikken. Je ziet de informatie onder ‘More Info’.
    • Open het WAV-bestand met VLC Player en doe CTRL + I (Windows) of CMD + I (Mac). Klik op ‘Codec Details’.
  • Kan ik CD-teksten en pauzes opgeven?

    Als je geluidsbestanden aanlevert (i.p.v. een DDP of CUE/BIN image) kun je op de pagina waar je de bestanden naar ons upload jouw CD-teksten invullen en opgeven hoeveel seconde pauze je tussen elk nummer wilt hebben. Als je dit niet opgeeft laten we de CD-teksten leeg en voegen we de standaard 2 seconde pauze toe tussen elk nummer.

    Je kunt zelfs ISRC-codes opgeven die we aan jouw CD’s toevoegen.

  • Hoe zetten wij jouw audio om?

    Als je hebt gekozen om geluidsbestanden aan te leveren anders dan 44.1kHz 16bit WAV, dan zetten wij deze voor je om. Dit doen wij met professionele software die ook direct de audio nivelleert en dus de maximale volumes gelijk zet. Zo hoef je je nooit zorgen te maken dat je audio zou gaan ‘clippen’ bij conversie naar een lagere samplefrequentie/bit-diepte. Als je wilt voorkomen dat jouw audio wordt omgezet kun je dit ook zelf doen, klik hier.

  • Video-DVD

  • Maken jullie ook video-dvd's?

    Jazeker. Je kunt kiezen uit DVD5 met ruimte tot 120 minuten video en DVD9 met ruimte tot 240 minuten video. Je kunt zelf een video-DVD maken, compleet met menu en daar een zogenaamde image (een exacte digitale kopie van de DVD) van aanleveren, of los videomateriaal aanleveren zodat wij er een autostart video-DVD van maken, zonder menu.

    Er bestaat hele goede gratis software om zelf video-DVD’s mee te maken zoals DVD Styler. Hiermee kun je ook een zogenaamde image maken (een digitale versie van de DVD) mocht je niet zelf een DVD-brander hebben.

  • Ondersteunt DVD ook HD-video?

    Video-DVD’s hebben een maximale resolutie van 768 x 576 pixels. Dat is lager dan HD (1920×1090) en 4K (3840×2160). Deze video-DVD resolutie is helaas simpelweg een beperking van het medium.

    Het is wel mogelijk om HD en zelfs 4K videomateriaal als data te laten plaatsen op een DVD. Dat materiaal is dan in hoge resolutie te bekijken op bijvoorbeeld Mac en Windows computers, maar niet op de meeste standaard video-DVD-spelers. Het betreft dan geen video-DVD maar een data-DVD.

  • Hoe lever ik mijn video's aan voor video-DVD's?

    Je hebt 3 keuzes voor het aanleveren van video’s voor het laten maken van video-DVD’s:

    1. Lever zelf een digitale versie (z.g.n. master image) aan van jouw video-DVD.
    2. Lever video-bestanden aan waar wij een autostart video-DVD van maken.
    3. Lever video-bestanden aan waar wij een video-DVD met eenvoudig menu van maken.

    Het zelf aanleveren van een master image is kosteloos. Als wij een autostart video-DVD of een video-DVD met menu moeten maken zijn hier kosten aan verbonden.

    Er bestaat hele goede gratis software om zelf video-DVD’s mee te maken zoals DVD Styler. Hiermee kun je een .ISO-bestand aanmaken, welke een exacte digitale kopie is van jouw DVD, die we kunnen gebruiken voor de productie.

    Als wij de video-DVD voor je maken kun je het beste video-materiaal aanleveren met een resolutie van 1920 x 1080 pixels (full-HD) in zo hoog mogelijke kwaliteit en met 25 beelden per seconde. Houd er rekening mee dat video-DVD geen HD-materiaal ondersteunt maar een lagere resolutie. Wij zetten jouw materiaal dus voor je om naar de juiste resolutie.

  • Overige

  • Wat is een ISO-bestand?

    Een ISO-bestand is een exacte digitale kopie van jouw data-CD, data-DVD of video-DVD. Het wordt ook een image of master image genoemd.

    Let op dat we voor de productie van audio-CD’s een zogenaamde DDP of CUE/BIN image nodig hebben, anders wordt jouw audio-CD mogelijk als data-CD geproduceerd.

  • Hoe maak ik een ISO-bestand?

    De eenvoudigste manier om ISO te maken van jouw CD of DVD is door een fysieke CD of DVD te branden (deze eerst te controleren of deze aan jouw wensen voldoet) en dan met ImgBurn voor Windows deze om te zetten naar een ISO-bestand.

    Hier vind je meer uitleg hoe je dat doet, maar het is super eenvoudig.

    Ook het maken van een ISO-image op basis van data (voor het maken van een data-CD of data-DVD) of op basis van een VIDEO_TS map (voor het maken van een video-DVD) is heel eenvoudig met ImgBurn.

    Op Mac kun je een ISO image voor een data-CD, data-DVD of video-DVD maken met bijvoorbeeld Toast. Je kiest dan onderin beeld voor ‘Disc Image’ onder de tekst ‘Destination’.

    Als je zelf een video-DVD hebt gemaakt met bijvoorbeeld DVDStyler, dan kun je deze ook in plaats van te branden als fysieke DVD, direct exporteren naar een ISO-bestand, klaar voor productie. Dit doe je door te kiezen voor de optie ‘create iso image’ zodra je op de ‘Burn’ knop hebt geklikt.